Hoe zou het zijn om een bus te besturen?

27-2-2023
Een bus is zo’n 12 meter lang en 3 meter hoog. Behoorlijk indrukwekkend. Niet zo gek dus dat veel kinderen ervan dromen om buschauffeur te worden. Die dromen zouden zomaar kunnen uitkomen, want er zijn op dit moment veel buschauffeurs nodig. Vooral fulltime. Daarom organiseerde allGo op 24 februari een testrijdag.
“Die testrijdag is er om mensen te laten voelen hoe het is om buschauffeur te zijn,” vertelt Wilma Strunk-Kleyn, HR business partner bij allGo. “Je krijgt de kans om zelf een bus te besturen en vragen te stellen over dit bijzondere beroep. Het is de snelste én beste manier om erachter te komen of een carrière als buschauffeur iets voor jou is. In andere regio's hebben we al succesvolle testrijdagen gehouden. Daarom deden we dat ook in Almere. Het was een geslaagde dag en de belangstelling was groot."

Flexibele werktijden, parttime mogelijkheden

“Het vak van buschauffeur is erg mooi. Je bent de hele dag onder de mensen, je werkomgeving verandert continu en geen dag is hetzelfde”, aldus Wilma Strunk-Kleyn. Daarnaast kun je dit werk dankzij de flexibele werktijden ook heel goed met een studie combineren of met de zorg voor je kinderen. Daarom zijn er ook steeds meer vrouwen die buschauffeur worden. Logisch, want naast fulltime kun je ook kiezen voor parttime werken en je uren flexibel indelen”.

In 4 maanden omgeschoold

Op de vraag waarom er ondanks alle voordelen nog steeds nieuw personeel nodig is, antwoordt Wilma: “Allereerst is de arbeidsmarkt nu natuurlijk krap. En daarnaast maakt onbekend ook onbemind. Maar wist je dat je je in vier maanden kunt laten omscholen tot buschauffeur? Ideaal dus als je een andere carrière overweegt.”

Opleiding wordt verzorgd

Om in een bus te mogen rijden heb je een busrijbewijs (rijbewijs D) en Code 95 nodig. De opleiding hiervoor verzorgt allGo voor alle aanstaande buschauffeurs. En na de opleiding rijdt een ervaren buschauffeur de eerste 10 dagen met je mee. Zo krijg je meer gevoel voor de bus en de routes die je later gaat rijden (ook al zit er een navigatiesysteem in de bus).

Goed salaris en veel vrije dagen

De meeste buschauffeurs vallen onder de CAO OV. Het startsalaris dat daarbij hoort is € 2.372,- per maand (exclusief gemiddeld € 300,- onregelmatigheidstoeslag). Elk jaar ga je automatisch een trede omhoog en verdien je dus meer. Je kunt zelfs doorgroeien naar € 3.183,- (exclusief onregelmatigheidstoeslag). Daarnaast ontvangen buschauffeurs bovenop de minimaal 23 vakantiedagen per jaar, ook 17 extra ATV dagen (bij een fulltime dienstverband).

Nieuwe testrijdagen en/of solliciteren

De testrijdag van 24 februari is inmiddels geweest. Maar solliciteren kan nog steeds, want er zijn meerdere vacatures in Almere. Je kunt je ook aanmelden om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe testrijdagen.
 
Meer informatie, je aanmelden of meteen solliciteren kan op: www.allgobus.nl/vacatures