Start werkzaamheden op bushaltes: plaatsing fundering nieuwe haltezuilen

28-9-2017
Keolis Nederland, het huidige Syntus, start in oktober in Almere met het plaatsen van funderingen op bushaltes om nieuwe haltezuilen te kunnen plaatsen. Deze haltezuilen krijgen dezelfde kleur als de buslijn die daar vanaf 10 december door allGo gereden wordt. De haltezuilen dragen bij aan de metro-uitstraling die Keolis Nederland voor allGo tijdens de openbare aanbesteding van het busvervoer heeft aangeboden. AllGo is vanaf 10 december 2017 de nieuwe busvervoerder in de gemeente Almere.

Fundering en zuilen worden los van elkaar geplaatst
‘Omdat de allGo bus pas vanaf 10 december rijdt, kunnen we nog geen complete zuilen plaatsen. Dit zou voor reizigers alleen maar verwarrend werken omdat dan de huidige en de nieuwe reisinformatie gelijktijdig op de halte zou staan. Daarom is gekozen voor een systeem waar de fundering snel en met weinig overlast geplaatst kan worden.’ aldus Manon Denessen, woordvoerder van Keolis Nederland. De zuilen zelf worden eind november, in overleg met de gemeente Almere en de huidige busvervoerder, op de funderingen geplaatst.

Weinig overlast
‘In oktober zullen reizigers op de bushaltes regelmatig onze mensen aan het werk zien. Wij verwachten dat reizigers weinig last van de werkzaamheden hebben omdat de werkzaamheden snel kunnen worden uitgevoerd, er niet gegraven wordt en er geen beton hoeft te worden gestort‘ vertelt Manon Denessen. ‘Het proces lijkt nog het meest op het plaatsen van een damwand, alleen hoeft er niet zwaar gehamerd te worden. De fundering voor de zuilen wordt de grond in geduwd. Graafwerkzaamheden komen bijna niet voor, alleen op die plekken waar de ligging van kabels en leidingen een risico vormen. Hierdoor nemen de werkzaamheden maar korte tijd in beslag. De bestrating wordt alleen daar aangepast waar gebrek is aan ruimte om te manoeuvreren. Na plaatsing van de fundering wordt deze voorzien van een afdekplaat waardoor reizigers geen last hebben van gaten in het wegdek en niet kunnen struikelen over uitstekende delen’. Op alle haltes binnen de gemeente Almere die worden aangedaan door allGo en R-net worden de funderingen geplaatst.

Zuilen op alle haltes
Alle haltes in Almere worden voorzien van een fundering voor één of meerdere zuilen. Met uitzondering van halte Gooise Poort. Deze vervalt met ingang van de nieuwe dienstregeling van allGo per 10 december 2017. De nieuwe zuilen komen straks aan de rugzijde van de halte te staan waardoor de zuilen bepalend zijn voor het aanzicht van de halte. De zuilen van de nieuwe vervoerder bevatten reisinformatie.

Blijven informeren
AllGo zal komende maanden regelmatig de media opzoeken om nieuwe informatie rond het vervoer, de bussen en de kaartjes en abonnementen bij reizigers én belanghebbenden onder de aandacht te brengen. Dat doen we via de media maar ook via www.allgobus.nl”, vertelt Manon Denessen, woordvoerder Keolis Nederland.
Start werkzaamheden op bushaltes: plaatsing fundering nieuwe haltezuilen