Ingang station Almere Centrum bij busplein blijft buiten de spits gesloten

26-3-2024
NS en ProRail houden de ingang bij het busplein op station Almere Centrum buiten de spits definitief gesloten. Sinds 1 augustus 2023 werd de ingang in de vorm van een proef al gesloten. Dat gebeurt vanaf nu definitief. AllGo en de gemeente Almere vinden dat jammer. Zij hebben liever dat de ingang (langer) open blijft. De sluiting heeft voor reizigers in Almere namelijk nadelige gevolgen. Reizigers moeten omlopen en de overstaptijd wordt langer. Daardoor missen zij regelmatig hun bus of trein.
Met het sluiten van de ingang willen NS en ProRail incidenten, zoals zwartrijden en overlast, voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren. Uit de proef kwam naar voren dat door het sluiten van de ingang, het misbruik van de poortjes is gedaald. Daarentegen vindt een groot deel van de reizigers het niet positief dat de ingang gesloten is. Zij ervaren de sluiting niet als veiliger. Zo moeten reizigers bij het overstappen nu twee busbanen oversteken. Dat verhoogt niet alleen voor de reizigers, maar ook voor de buschauffeurs de kans op ongelukken. Daarnaast moeten reizigers omlopen, waardoor de overstap langer wordt. Daardoor wordt de kans groter dat ze hun bus of trein missen. De uitkomsten van de proef zijn dus wisselend.

Krappe overstap? Neem een bus eerder

AllGo en de gemeente Almere hebben verzocht om de ingang langer te openen of helemaal niet te sluiten. Dit bleek voor de NS helaas niet mogelijk. Dat betekent dat reizigers buiten de spits (op werkdagen van 09:30 tot 14:50 en van 18:30 tot 05:15 uur en in het weekend de hele dag) geen gebruik kunnen maken van de ingang bij het busplein. De andere ingangen blijven wel gewoon open. Stap je over van bus naar trein en heb je een krappe overstap? Dan adviseren wij je om een bus eerder te nemen. Door het sluiten van de ingang moet je omlopen. Daardoor duurt je overstap langer.