Het OV wordt voor meer inwoners van Almere aantrekkelijker per 11 december

23-11-2022
Op 11 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in Nederland. Ook in Almere. Almere is een stad in ontwikkeling en het aantal inwoners neemt toe. Hier speelt allGo op in met de nieuwe dienstregeling. De vervoerder wil klaar zijn voor de groei van de stad en heeft als doel om het OV in Almere voor iedereen aantrekkelijk te maken. 

Met ingang van de nieuwe dienstregeling worden er twee grote veranderingen doorgevoerd. Hierdoor wordt de stad voor bewoners en bezoekers nog beter bereikbaar. Ongeveer 80% van de reizigers gaat er met de nieuwe dienstregeling op vooruit. Naar verwachting maken er hierdoor ook meer reizigers gebruik van het OV in Almere.

Wijzigingen allGo per 11 december 2022

In het oostelijke gedeelte van de stad voegt allGo een nieuwe stadslijn toe: de M8. Deze buslijn is te herkennen aan de groene kleur voorop de bus. De M8 rijdt deels op de huidige trajecten van de M5 en M7. Daarom wijzigen deze lijnen ook.
 

Nieuw: M8 Nobelhorstmetro

M8 is de nieuwe stadslijn naar Nobelhorst. Inwoners uit Nobelhorst en Tussen de Vaarten hebben voortaan een rechtstreekse en/of snellere verbinding met Almere Centrum en het ziekenhuis. Dat scheelt maximaal 11 minuten reistijd. De M8 rijdt ook op zondag en laat in de avond. Nobelhorst wordt dus ook op die tijden bediend. De M8 vervangt een deel van de route van de M5 en vervangt lijn 25 en buurtbus 525 volledig. Daarnaast rijdt de M8 gemeenschappelijk met de M7 op het traject Tussen de Vaarten – Almere Centrum.

M5 Dansmetro

De M5 rijdt voortaan tot station Parkwijk. Het deel van de route dat vervalt, wordt gereden door de nieuwe buslijn M8. Doordat de M5 minder wijken bedient, gaat deze iets minder vaak rijden. In de spits rijdt de bus iedere 7 á 8 minuten. Overdag buiten de spits en op zaterdag rijdt de bus iedere 10 minuten. In de avond en op zondag blijft de bus, net zoals nu, ieder kwartier rijden.

M7 Parkmetro

De M7 gaat iets minder vaak rijden. Toch hebben veel reizigers op dit traject vaker een bus en meer reismogelijkheden. Dat komt omdat een deel van de route voortaan ook gereden wordt door de nieuwe buslijnen M8 en 330. In de spits rijdt de M7 iedere 7,5 minuut. Overdag buiten de spits en op zaterdag rijdt de bus iedere 10 minuten. In de avond en op zondag blijft de bus, net zoals nu, ieder kwartier rijden.

De buslijnen M1, M2, M3, M4, M6, 22 en 24 rijden vanaf 11 december weer de reguliere frequenties. Dit betekent dat er meestal elke 5 minuten een bus rijdt. Daarnaast worden de M3 en M6 gekoppeld aan lijnen naar het centrum. Hierdoor hoeven reizigers vanuit Kruidenwijk en Noorderplassen voortaan niet meer over te stappen als ze naar het Stadhuisplein reizen.

Wijzigingen R-net per 11 december 2022

R-net: met een nieuwe regionale verbinding
De ontwikkeling van de stad zorgt ook voor wijzigingen bij R-net. De regionale busverbindingen worden anders verdeeld tussen de stadsdelen Almere Poort, Almere Haven en Almere Stad Oost. Hierdoor wordt het busvervoer beter voor de huidige reizigers en aantrekkelijker voor de toekomstige reizigers.
 

Nieuw: Buslijn 330 Almere Station Buiten-Amsterdam Bijlmer ArenA

R-net buslijn 330 is de nieuwe, regionale buslijn. De bus rijdt van Station Buiten, via Tussen de Vaarten en busstation t Oor, naar Amsterdam Bijlmer ArenA. Buslijn 330 rijdt het vaakst van alle R-net buslijnen in Almere. In de spits rijdt de bus iedere 10 minutren. In daluren rijdt de bus iedere 15 minuten. Daarmee vervangt buslijn 330 ook (deels) de buslijnen 323 en 328. Met buslijn 330 is er een rechtstreekse verbinding voor Stad Oost.

Buslijn 322 Almere Stad Parkwijk-Amsterdam Amstelstation

Lijn 322 rijdt in de spits voortaan iedere 20 minuten in plaats van iedere 30 minuten. De versterkingsritten voor scholieren in Almere Poort blijven rijden. In de daluren rijdt deze lijn alleen tussen Muiden P&R en busstation ’t Oor. Reizigers uit Stad Oost kunnen dan gebruik maken van de nieuwe lijn 330 die vaak rijdt. Reizigers uit Almere Poort hebben op Muiden P&R een directe overstap op lijn 320, 327 en 330. 

Buslijn 323 Almere Stad Parkwijk-Amsterdam Bijlmer ArenA

Buslijn 323 vervalt vanwege de komst van de nieuwe buslijn 330. Reizigers uit Stad Oost hebben met buslijn 330 een directe en snellere verbinding naar Amsterdam. Voor reizigers uit Almere Poort gaat lijn 322 vaker rijden. 

Buslijn 327 Almere Haven Centrum-Amsterdam Amstel

Deze lijn gaat in de spits iets minder vaak rijden, namelijk elke 20 minuten. In de daluren blijft de 327 hetzelfde rijden; doordeweeks en op zaterdag elk half uur, in de avond en op zondag elk uur.  

Buslijn 328 Almere Haven Centrum-Amsterdam Bijlmer ArenA

Ook buslijn 328 vervalt vanwege de komst van de nieuwe buslijn 330. Amsterdam Amstel en Muiden blijven vanuit Almere Haven direct bereikbaar met buslijn 327. Reizigers uit Almere Haven naar Amsterdam Bijlmer kunnen voortaan vaker reizen, maar hebben wel een overstap op ’t Oor.

Overige wijzigingen per 11 december 2022

Nieuwe halte Hortus

Op de buslijnen 322, 326 en 330 wordt een nieuwe halte geplaatst: Hortus. De halte bevindt zich ter hoogte van de het voormalige Floriadeterrein, bij de nieuwe Aeres Hogeschool. Reizigers van de nieuwe wijk Hortus stappen voortaan uit bij deze halte. Ze hoeven dan niet meer te lopen vanaf ’t Oor.

Overkapping busstation ’t Oor

Begin 2023 start de aanleg van de overkapping op station ’t Oor. Reizigers wachten straks beschut op de bus. Hierdoor wordt reizen via ’t Oor aangenamer.

Check de reisplanner

Op allgobus.nl/dienstregeling staat overzichtelijk per wijk omschreven wat de nieuwe dienstregeling voor de inwoners betekent. Een reis kan vooraf ook gepland worden via de handige reisplanner. AllGo adviseert om de reis in te plannen op of na 11 december. Dan zijn de veranderingen in de dienstregeling doorgevoerd.